Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως να βρεις νερό στην έρημο... εάν είσαι σκαθάρι!


Εισαγωγή: Ξημέρωμα στην έρημο Ναμίμπ

Η ανατολή του ηλίου στην έρημο Ναμίμπ θα είναι σίγουρα ένα μαγευτικό θέαμα. Ο ήλιος να ξεπροβάλει πίσω από τους αμμόλοφους ενώ ο θερμός αέρας του Ατλαντικού ωκεανού να σε χτυπάει στο πρόσωπο. Αναμφισβήτητα μια μαγευτική στιγμή της ημέρας για έναν επισκέπτη! Τα σκαθάρια τους είδους Stenocara gracilipes όμως δεν έχουν χρόνο για να θαυμάσουν το τοπίο. Έχουν πολλά να κάνουν εκείνη τη στιγμή, πράγματα πολύ σημαντικά για την επιβίωση τους!

Τα σκαθάρια γνωρίζουν ότι ο αέρας από τον Ατλαντικό κουβαλάει μαζί του κάτι πολύτιμο. Πρόκειται για μικροσκοπικά σταγονίδια νερού τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής στην έρημο. Τα σκαθάρια ανεβαίνουν στους αμμόλοφους και συλλέγουν αυτά τα σταγονίδια χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη μορφολογία του σώματος τους. Θα πιουν όσο πιο πολύ νερό μπορούν (περίπου 40% του σωματικού τους βάρους) καθώς θα είναι η μοναδική τους ευκαιρία να ξεδιψάσουν μέχρι να έρθει το επόμενο ξημέρωμα.

Πως λειτουργεί;

Η εκπληκτική αυτή ικανότητα του σκαθαριού να συλλέγει πόσιμο νερό οφείλεται σε ένα συνδυασμό υδρόφοβων (όπου το νερό απωθείται) και υδρόφιλων (όπου το νερό έλκεται) περιοχών στο κέλυφός του. Συγκεκριμένα, καθώς το σκαθάρι γέρνει το σώμα του κάθετα προς τη ροή του αέρα, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται στις υδρόφιλες περιοχές και στη συνέχεια μεταφέρεται στο στόμα του σκαθαριού μέσω των υδρόφοβων περιοχών.

Επίμετρο

Αντλώντας έμπνευση από το σκαθάρι της ερήμου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός FogQuest έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 να εγκαθιστά πιλοτικά συστήματα άντλησης νερού από την ατμόσφαιρα σε άνυδρες περιοχές του πλανήτη. Συγκεκριμένα, ειδικά πλέγματα που παγιδεύουν την υγρασία της ατμόσφαιρας έχουν εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων περιοχών, στην Αιθιοπία, το Νεπάλ, την Χιλή. Καθώς το πρόβλημα έλλειψης νερού γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, η παραπάνω λύση αποτελεί μια ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας σαν παράδειγμα τους μηχανισμούς επιβίωσης που χρησιμοποιεί η ίδια η φύση.

Πηγή

Parker, Andrew R., and Chris R. Lawrence. "Water capture by a desert beetle" Nature 414.6859 (2001): 33-34.